• 0535 7143589
Bursa Oto Anahtar Tamiri

IMMOBILIZER ANAHTAR
Nedir? Nasıl Çalışır? Neden Bozulur ?

Immobilizer sisteminin yapılma maksadı hırsızlık önleyici olmasıdır. Kelime olarak hareketsizleştirmek ve bloklamak anlamındaki im ve mobilizer birleşerek immobilizer ortaya çıkmıştır. Bu sistem öncesinde araçlar bilen kişiler tarafından düz kontak yapılabiliyorken bu sistem sonrası düz kontak tarihe karışmıştır. Bu sistem 1944 yılında Frank Marugg tarafından bulunmuş ve 1958 yılında patenti kendisi tarafından alınmıştır. Dünya genelinde artan hırsızlık olayları bu sistemin araçlara eklenmesini bir zorunluluk haline getirmiş ve 1990’ lı yılların ortalarından itibaren neredeyse bütün markalar tarafından giderek yaygınlaşarak kullanılmaya başlanmıştır.


ÇELİK KASANIN ÖZELLİKLERİ

Immobilizer sistemi temel olarak iki kısımdan oluşur: alıcı ünite ve verici ünite. Alıcı ünite araç içinde gizlenmiş olup anahtardan yani vericiden gelen sinyali alır. Bu kod anahtar içine yerleştiren transponder çip sayesinde verilir. Sinyal eğer doğruysa motorun çalışmasına izin verir. Yanlış olması durumunda yada anahtarda çip bulunmaması durumunda ise bujilerin çalışmasını ve veya motora yakıt gitmesini engelleyerek aracın çalışmasına izin vermez.
Bu sistem anahtar kontağa takıldığı an çalışmaya başlar. Oto anahtar kontaktan çıkarıldığında ise çalışmayı hemen sonlandırmaz. Bujilerin tetiklenmeyi durdurması ve motora giden yakıtın durdurulması yalaşık 20 sn.lik zaman alır. Bu zaman dolduktan sonra takılan bir transpondersiz oto anahtarı kontağı çevirse bile görev yapmayacaktır. Oto immobilizer sistemleri dünya genelinde araç hırsızlığını büyük ölçüde azaltmıştır. Araçlar eskisine nazaran çok daha güvenli hale gelmiştir. Çalınma riski %100 önlenmese bile eskiden araçlar düz kontak yoluyla kolayca çalınabiliyorken immobilizer sistem barındıran bir aracı çalmak büyük uğraş ister. Ayrıca ek güvenlik olarak oto alarm sistemleri yapılması avantajdır. İlk çıktığı yıllarda immobilizer sistem yüksek fiyatlı ve lüks araçlarda kullanılıyor iken şuanda neredeyse bütün markalarda kullanılan bir sistem haline gelmiştir. Bu oto anahtarlarının tek sıkıntısı ise yüksek maliyetli olmasıdır. Firmamız Bursa Teknik Çilingir yedek ve kaybolan immobilizer oto anahtarlarınıza size en çabuk ve güvenli şekilde temin etmektedir. Ayrıca arıza arıza yapan oto kumandalarınızı firmamızda tamir ettirebilir, pilini değiştirebilir veya yenisini temin edebilirsiniz.


1. Transponder çip


Çip oto anahtarının içinde gömülü şekildedir. İçerisindeki kodu immobilizer alıcı ünitesine göndermekle görevlidir.


2. Anten


Transponder çipten gelen kodu alıcı üniteye göderen parça.


3. Modül


Anahtardan gelen kodu doğrular. Gelen kod yanlış ise aracın çalışmasına izin verilmez. Doğru ise bu sinyali Motor kontrol ünitesine aktarır.


Bursa Oto Anahtar Tamiri

4. Motor kontrol ünitesi


Modülden gelen sinyalin doğruluğunu tekrar kontrol eder ve doğruysa bujilerin ateşlemesine ve mazot pompasının çalışmasına izin verir.


Immobilizer sistemin çalışmama belirtileri


Anahtar kontağa takılıp dönmesine rağmen marş basar ancak çalışma gerçekleşmez.


Neden Çalışmaz?


Sistemin çalışmaması için bahsettiğimiz elemanlardan bir yada birkaçının iş görmemesi gerekir. Anahtar içindeki transponder çip zarar görebilir. Anahtar içindeki yada kontağın yanındaki anten iş görmeyebilir. Motor kontrol ünitesi arıza yapabilir. Sorunun oto anahtarınızda olması durumunda firmamız Bursa Teknik Çilingir size her türlü desteği sağlar.


Kod nedir ?


Anahtarın içindeki transponder çip içindeki şifredir. Bu şifre araç içindeki sistemle eşleştirilir.